10 Ekim 2010 Pazar

Karidesin Yararları ve Faydaları

Fosfor, çinko, iyot ve Omeg-3 çısındn zengin oln kridesin, büyüme ve gelişme çğındki çocuklr sıkç yedirilmesi gereken deniz ürünlerinden olduğu çıklndı.

< href="http://www.7gunsglik.com/wp-content/uplods/2010/10/559404-dety.jpg" trget="_blnk" rel='nofollow'>

Omeg- 3, çinko, fosfor ve iyot çısındn zengin…

Krides özellikle Avrup denizlerinde ve Kuzey Amerik kıyılrınd yşyn kbuklulr sınıfındn bir eklembcklıdır.

Vücudu klsiyum krbonttn meydn gelen bir zırhl örtülüdür. Gövdesi eklemli bir su ürünüdür.

Denizlerden göllerden ve nehirlerden elde edilen cnlılrdn yenebilenlerin bşınd blıklr yer lmktdır. Az miktrd midye krides kerevit ve diğer ürünler de tüketilmektedir. Türkiye'de yıld kişi bşın tüketilen blık miktrı ortlm 3 kg kdr düşük değerlere shiptir. Bunun yklşık e'i tze geri klnı kurutulmuştuzlnmış ve konserve edilmiş olrk kullnılmktdır. Hele ki diğer deniz mhsullerinin tüketimi yok denecek kdr zdır. Hlbuki su ürünleri iyi klitede protein AK ve B vitminleri ile iyot fosfor ve çinko gibi minerller bkımındn zengindir. Beslenmede besinlerin içerdiği protein vitmin ve minerl gibi besin öğeleri büyük önem tşımktdır. Anck protein içeren besinlerin çoğu ynı zmnd yğ d içermektedir. Doymuş yğlrın kn kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten dh fzldır. Beslenmemizde kolesterolden çok toplm yğ miktrı ve doymuş yğ sitleri ornın dikkt etmemiz gereklidir. Su ürünlerinden krides çoğu etlere kümes hyvnlrın htt blıklr göre dh z doymuş yğ içerir.

Ypıln bilimsel rştırmlrd kırmızı et yerine beyz eti özellikle de su ürünlerini tercih eden topluluklrd koroner klp hstlığının dh z görüldüğü sptnmıştır. Bu nedenle beyz et tüketimine öncelik tnınmsı; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine z yğlı dn etinin tercih edilmesi dh sğlıklı olcktır. Özellikle tvuk ve hindinin beyz eti en yğsız et sınıfınd yer lmktdır. Tbi derilerinin yenilmemesi koşulu ile.

Su ürünlerinden krides yengeç ve ıstkoz diğer birçok blığ göre dh fzl kolesterol içerir fkt çoğu etlere ve kümes hyvnlrın göre de dh z doymuş yğ içerir. Bu nedenle su ürünleri dengeli beslenme çerçevesinde endişe edilmeden yenilebilir. Sdece tüketim sıklığın ve miktrın dikkt etmek gerekir. Zten her gün sofrmız gelen bir besin olmdığı bir kerede de 4-5 porsiyon yenilmeyeceği için sıkıntı yrtmycktır. Anck unutulmmlıdır ki diğer et ve kümes hyvnlrı gibi su ürünleri de kızrtm yerine fırınd vey ızgrd pişirilmelidir.

Krides ynı zmnd omeg - 3 diye tbir edilen elzem yğ sitlerinden EPA ve DHA çısındn iyi bir kynktır. Yeterli ve dengeli beslenmede protein tüketiminin en z yrısının hyvnsl kynklı olmsı önerilmektedir. Biyolojik değeri yüksek iyi klitede protein nisin E ve B12 vitmini ile iyot çinko ve fosfor minerli çısındn zengin bir besin mddesi oln krides; özellikle büyüme ve gelişme çğındki çocuklr için yrrlı bir yiyecektir. Krides düşük yğ içeriği çısındnzyıflm diyeti uygulyn bireyler için de son derece uygun prtik lezzetli koly hzırlnbilir yüksek besin değerine ship bir besin mddesidir. Ayrıc krides eti bğ doku yönünden fkir olmsı nedeniyle koly sindirilebilir.

Kridesler y yklndıktn sonr en kıs sürede tüketilmeli y d hemen işlenmelidir. Krideslerin buzd derin dondurucud muhfzsı çok yygın olrk kullnıln bir yöntemdir. Bu tür ürünleri çıkt stn yerlerden lmktns; güvenilir bir firmnın ürünlerini seçmek çok dh sğlıklı olcktır. Ürünlerin etiket bilgisi dikktlice okunmlı; gıd dı firm dı ve dresi sklm koşullrı besin değeri üretim ve son kullnm trihi belirtilmeyen mbljı çılmış ürünler lınmmlıdır. Orgnoleptik (görünüm renk koku gibi duyusl) özellikleri uygun olmyn ürünler de stın lınmmlıdır.

Kridesin Yenilebilen 100 Grmının Enerji Ve Besin Öğeleri Değerleri

100 grm krides; 117.6 kkl enerji 23.4 gr protein 2.1 gr yğ 78.4 gr su 181.0 mg kolesterol 146.0 mg sodyum 266.0 mg potsyum 62.0 mg klsiyum207.0 mg fosfor 1.7 mg demir 470 IU A vitmini 0.05 mg B1 vitmini 0.03 mg B2 vitmini 13.0 mg Nisin 1.4 mg C vitmini içerir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder