23 Kasım 2010 Salı

Sindirim Sistemi İçin Faydalı Gıdalar

Gece arkadaşlarınızla eğlenmek için dışarı çıktığınızda içeceğiniz gazlı veya alkollü içecekler midenizi rahatsızlık etmekten başka bir işe yaramaz. Mide sorunlarında ve sindirim sistemi problemlerinde kurtulmak için bazı sağlıklı gıda ve içecekleri tüketmeniz gerekmektedir. İşte sindirim sisteminiz için faydalı olabilecek birkaç öneri;

Lifli Gıdalar Tüketin: Lif bakımından zengin bir beslenme programı kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Sağlıklı bağırsaklar için daha fazla kahverengi pirinç, tahıl, meyve, yulaf ve fasulye tüketmeye özen gösterin.

Bol Sıvı Tüketin: Özellikle her gün 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Bol sıvı tüketmek dışkı atılımını kolaylaştırarak sindirim sisteminize yardımcı olur. Lifler midede bir sünger görevi görürler ve yeterli miktarda sıvı tüketmediğiniz taktirde lifler görevini yerine getiremez. Bu durum da kabızlık ile sonuçlanabilir.

Yağlı Gıdalardan Uzak Durun: Yağlı gıdalar sindimi oldukça zor olan besinlerdir ve midenizde ağrı ve mide ekşimesi gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yağlı gıdalardan uzak durarak mide sorunlarının büyük ölçüde önüne geçebilirsiniz.

Doğru İçecekleri Tercih Edin: Kafeinli içecekler ve gazlı içecekler mide asidinin çoğalmasına ve mide ekşimesi sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle aşırı miktarda gazlı ve kafeinli içecekler tüketmemeye özen gösterin. Gazlı ve kafeinli içecekler yerine sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına yardımcı olacak bitkisel çayları tercih edin.

Yoğurt Tüketin: Probiyatikler mide ve sindirim sistemi için faydalı bakterilerdir. Bu nedenle probiyotik bakımından zengin olan yoğurtları düzenli olarak tüketmeye özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder