23 Kasım 2010 Salı

Raynoud Hastalığı Nedir, Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?

Raynoud rahatsızlığı parmak, ayak parmağı, burun ve kulak gibi vücudun bazı bölgelerinde uyuşukluk ve soğukluk hissinin oluşmasıdır. Bu durumun nedeni hava sıcaklığında gözlemlenen düşüş ve strestir. Raynoud sendromu halinde cilde kan ulaştıran ufak damarlar daralır ve kan dolaşımı azalır.

Rahatsızlık kadınlarda ve soğuk bölgelerde yaşayan kişilerde daha sık gözlemlenir. Raynaud rahatsızlığı soğuk el ve ayaklara sahip olmaktan daha öte bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın belirtileri soğuk eller ve ayak parmakları, stresin ardından el ve ayaklarda uyuşukluk hissi olarak tanımlanabilir. Rahatsızlığı geçiren kişilerde atak sırasında etkilenen bölgeler beyazlaşır ve bu bölgelerdeki duyu hissinde azalma gözlemlenir.

Rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber stresin ve soğuk havanın rahatsızlığa neden olduğu düşünülmektedir. Rahatsızlığın tedavisinde bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaç tedavilerinin arasında kalsiyum kanalı blokerları, alfa blokerları, vasodilatörler, beta blokerlar yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder