7 Eylül 2010 Salı

Yüksek Tansiyon Nedir?

Bugün dünya çapında birçok insan yüksek kan basıncı yanı yüksek tansiyon hastalığından yakınmaktadır. Amerika'da yapılan son araştırmalara göre her üç Amerikalıdan birinin yüksek tansiyon rahatsızlığı olduğu ortaya konmuştur.

Kan basıncı, kanın atar damarlara uyguladığı basınçtır. Bu basıncın normalin üzerinde seyretmesi halinde kişide yüksek kan basıncı yani yüksek tansiyon ortaya çıkar. Tansiyonun normal değeri 120/80 mmHg'dir. 120 sistolik kan basıncını (büyük tansiyon) gösterirken, 80 diastolik kan basıncını (küçük tansiyon) gösterir.

310168739500058_1260552690

Normal sistolik kan basıncı 120 ve normal diastolik kan basıncı 80'nin altında olmalıdır. Sistolik kan basıncının 120 -140 aralığında ve diastolik kan basıncının 80-89 aralığında olması halinde, kişide Prehipertansiyon (Tansiyon başlangıcı) görülmektedir. Prehipertansiyonu bulunan kişilerde yakın gelecekte yüksek tansiyon rahatsızlığı ortaya çıkabilir.

Yüksek kan basıncı kalbin gerektiğinden hızlı çalışmasına neden olur. Bunun sonucu olarak da vücuttaki atar damarlar sertleşir ve kişi kalp krizi ve inmelere karşı daha hassaslaşır. Yüksek tansiyon ayrıca böbrek sorunlarına ve hatta körlüğe neden olabilir.

Yüksek tansiyonun bilinen özel bir nedeni veya belirtisi yoktur. Kişi yüksek tansiyon rahatsızlığı olduğunu hastalık aniden ortaya çıkana kadar uzun yıllar anlamayabilir. Bu nedenle yüksek tansiyonu saptamanın tek yolu düzenli doktor kontrolüdür. Yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç ufak değişiklik, düzenli beslenme ve egzersiz ile yüksek tansiyonu engelleyebilir veya ortaya çıkmasını önemli ölçüde geciktirebilirsiniz.

Kaynak: http://www.ayushveda.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder