7 Eylül 2010 Salı

Yorgunluk Hangi Rahatsızlıkların Belirtisi Olabilir?

Çoğumuz yorgunluğu uzun ve yorucu bir günün sonucu olarak görürüz. Fakat kendinizi sürekli olarak yorgun hissediyorsanız, bu durumu hafife almayın. 2-3 hafta boyunca yaşamınızda bazı değişiklikler yapın. Daha fazla uyuyun, dengeli beslenmeye özen gösterin, daha fazla sıvı tüketin, gerekli durumlarda vitamin takviyesinde bulunun ve kafein ile alkolü azaltın.

Dahiliye uzmanı Sandra Adamson Fryhofer "Bütün bu değişikliklerden sonra hala yorgunluk belirtileri gözlemliyorsanız, profesyonel yardım almanız gerekir" diyor. Aşırı yorgunluk daha ciddi medikal sorunların göstergesi olabilir. İşte bu sorunların bazıları:

chronic-fatigue-syndrome

1. Kansızlık

Kansızlık özellikle kadınlarda ve yeterli miktarda demir tüketmeyen kişilerde gözlemlenir. En önemli belirtisi yorgunluktur. Güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, hızlı kalp atışları, uykusuzluk, göğüs ağrısı ve baş ağrısı diğer belirtiler arasında yer alır.

2. Şeker Hastalığı

Bir milyondan fazla kişiye şeker hastalığı teşhisi konulmuştur. Belirtileri yorgunluk, açlık, kilo kaybı, aşırı susuzluk, sık idrara çıkma, duyarlılık, vajinal mantar enfeksiyonu, bulanık görmedir.

3. Tiroit Hastalığı

Hipertiroidi, (aşırı faaliyet gösteren tiroit bezleri) kas yorgunluğuna ve halsizliğe neden olur. Kişi bisiklet sürmek ve merdiven çıkmak gibi günlük aktiviteleri yapmakta zorluk çeker. Diğer belirtiler açıklanamayan kilo kaybı, hızlanan kalp atışları, aşırı susuzluk, azalan adet kanamalarıdır. Hipertroidi genellikle 20li ve 30lu yaşlardaki kadınlarda gözlemlenir; fakat ileri yaşlardaki kadın ve erkeklerde görülme olasılığı vardır.

4. Depresyon

Depresyon uyku düzenimizi, yeme alışkanlıklarımızı ve ruhsal durumumuzu etkileyen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediğinde haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Bu nedenle belirtileri dikkate alınmalı ve bir uzmana danışılmalıdır. Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte herkeste gözlemlenen bazı genel belirtiler bulunmaktadır. Bunlar halsizlik, uyku ve yeme alışkanlıklarında değişiklik, konsantrasyon bozukluğu, olumsuz düşünme, umutsuzluk ve değersizlik hissi.

5. Eklem İltihabi
Eklem iltihabının teşhisi her zaman kolay olmayabilir; fakat teşhisi kolaylaştıran bazı belirtiler mevcuttur. Halsizlik ve yorgunluk dışındaki diğer belirtiler sabahları en az bir saat süren eklem serliği, aynı anda en az üç eklem bölgesinde yumuşak doku şişliği görülmesi, bilekte veya parmak eklemlerinde şişlik oluşması, bilekte veya el eklemlerinde görülen kemik erimesidir.

6. Uyku Apnesi

Uyku apnesi uyku sırasında solunumun duraksamasıdır. Ne kadar dinlenmiş olursanız olun sabah kalktığınızda kendinizi bitkin hissediyorsanız sorununuz uyku apnesi olabilir. Hastalığın belirtileri horlama ve bunu takiben ertesi sabah görülen yorgunluk hissidir. Uyku apnesi kalp rahatsızlıklarına neden olabileceğinden inme ve yüksek kan basıncı da dikkat edilmesi gereken belirtiler arasındadır.

7. Kronik yorgunluk

Kronik yorgunluğu bulunan kişiler günlük uğraşları sırasında çabuk yorulurlar. Kronik yorgunluğun belirtileri baş ağrısı, kaş ve eklem ağrıları, güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğudur.

Kaynak:http://online.prevention.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder